Echografie

Echotherapie perfecte aanvulling op fysiotherapie

Noviteit betekent extra paar ogen voor therapeut

Sinds kort heeft fysiotherapie een extra dimensie gekregen. Diverse fysiotherapeuten volgen cursussen MSU-echografie, waarmee ze een nog betere constatering kunnen doen bij hun patiënten en het revalidatieproces kunnen bewaken. Freerk Broekstra en Remco Boogaard van Centrum voor Fysiotherapie en Fitt Texel bieden de echografie techniek aan, zowel in de praktijk aan de Schoorwal als bij u thuis. Want het echoapparaat is een handzaam exemplaar en daardoor goed mee te nemen.

Met deze echografie techniek kunnen spieren, pezen en banden rondom gewrichten nauwkeurig bekeken worden. Deze mogelijkheid was er nog niet op Texel. Het Centrum voor Fysiotherapie en Fitt is de eerste praktijk die deze mogelijkheid biedt en op deze manier fysiotherapie verbetert. Voor deze techniek heeft eigenaar Freerk een mobiel apparaat aangeschaft, waardoor hij en Remco, de tweede gediplomeerd echotherapie fysiotherapeut, niet gebonden zijn aan een locatie.

Nauwkeuriger onderzoek
Broekstra ziet met de mogelijkheid tot echografie een verdieping van fysiotherapie ontstaan. “Echotherapie geeft een zekerheid op de diagnose en het revalidatietraject. Als fysiotherapeut kun je hierdoor op aanvulling van het lichamelijk onderzoek kijken of het weefsel dat het betreft ook aangetast is. Het fysiotherapeutisch onderzoek blijft de basis van alle behandelingen. Als ik kan zien dat het weefsel aangetast is, dan kan ik mijn therapie hierop aanpassen. Mocht ik toch verdenkingen hebben op het pathologische vlak, dan verwijzen wij altijd door naar de huisarts of een specialist. Het is zeker niet de bedoeling om op de stoel van de huisarts te gaan zitten.” De fysiotherapeut benadrukt dat hij met deze techniek heel gedetailleerd kan zien wat de oorzaak is van de klacht. “Een arts kan constateren dat een patiënt een slijmbeursontsteking heeft in de schouder. Door het maken van een echografie kan ik zien welk weefsel onrustig is. Het kan ook zijn dat een patiënt last heeft van de onderliggende pees waardoor het lijkt dat hij of zij last heeft van een slijmbeursontsteking. Het ligt allemaal nogal dicht bij elkaar. Dit echografie apparaat kan veel duidelijkheid verschaffen.”

Goede assistent bij revalidatie
Met de hulp van het echo-apparaat kan Broekstra ook veel beter het revalidatietraject van een patiënt bewaken. Het verloop van een blessure – een voorbeeld: welk effect een pees heeft op een blessure en hoe en waar deze langs loopt in je lijf – kan beter gemonitord worden met deze techniek. In principe heeft een fysiotherapeut alle kennis in huis om een patiënt te behandelen. De eerste behandeling is ook altijd van fysiotherapeutische aard. Met een echo-opname kan de spier, pees of band in beeld gebracht worden. Als dit herhaaldelijk wordt gedaan, kan de revalidatie van het betreffende weefsel in kaart gebracht worden. Hierdoor is de verbetering zichtbaar en weet de behandelend therapeut beter welke activiteiten voor een patiënt wel of niet mogelijk zijn. “Het verloop van genezing is op deze manier heel goed te volgen. Het bevestigd of ontkracht je fysiotherapeutische diagnose. Het kan bijvoorbeeld verklaren waarom een pees wel of niet hersteld”, legt Broekstra uit. Ook is door de echografietechniek nauwkeurig te constateren hoe lang een klacht al sluimert. Hierdoor is bijvoorbeeld te bekijken wat de gradatie is van een peesontsteking en kan door de duur van de kwaal een betere voorspelling worden gedaan van het revalidatietraject. “Door de echografietechniek hebben we als therapeuten een extra paar ogen om de kwaal te bekijken. Het kan bij de patiënt zorgen wegnemen en voor eens en altijd duidelijk maken waar de pijn zit. Dat wil niet altijd zeggen dat wij kunnen genezen, wel kunnen we constateren waar de pijn uit voortkomt. Met deze techniek staven we ons eigen onderzoek. De echografietechniek geeft ons zekerheid.”
De techniek wordt voornamelijk toegepast op schouders, knieën, enkels, ellebogen en heupen: de belangrijke scharnieren van het lichaam. Van daaruit kunnen pezen en banden bekeken worden. De techniek valt binnen de zorgverzekering als patiënten voor fysiotherapie verzekerd zijn. Broekstra beschrijft de techniek als een noviteit op fysiotherapeutisch gebied en ziet volop mogelijkheden met het apparaat. Door de handzaamheid van het apparaat kunnen patiënten die niet makkelijk naar de praktijken in Den Burg en De Cocksdorp kunnen komen ook thuis behandeld worden. “Hierdoor bieden we een extra service aan onze patiënten.”

Tekst en foto: Alicia Saal

spinning.jpg

U vindt ons hier

FiTT Den Burg
Schoorwal 59
1791 HM Den Burg - Texel

U kunt ons bereiken via

Telefoon: 0222 - 314 968
E-mailadres:

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

Maandag Dinsdag Donderdag : 08.00-16.30 uur

Woensdag Vrijdag : 08.00-12.30 uur 

Tevens kan ons antwoordapparaat ingesproken worden zodat wij zo spoedig mogelijk terug kunnen bellen

FiTT Texel - mensen in beweging te brengen en houden

teksten en foto's: FiTT Texel © 2014