Maandbrief

MAANDBRIEF DECEMBER 2019

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is te vinden in onze wachtruimte, op onze site www.fittexel.nl en op onze facebookpagina.

Even voorstellen
18 november is Jesse Poth bij ons begonnen aan zijn eerste stage voor de opleiding Sport & Bewegen. Hij zal voornamelijk te zien zijn in de Fitt-groepen. Hieronder stelt hij zichzelf voor:

Mijn naam is Jesse Poth en volg de opleiding Sport en Bewegen niveau 3 op het ROC Kop van Noord-Holland in Den Helder. Voor deze opleiding was ik op zoek naar een leuke en leerzame stageplaats. Deze heb ik gevonden bij Fitt Texel. Het lijkt mij leuk om juist bij dit bedrijf stage te lopen, omdat ik denk dat Fitt Texel bij mijn persoonlijke leerdoelen past.
Ik wil namelijk zoveel mogelijk kennis van het menselijke lichaam opdoen met als doel om zo fit en gezond mogelijk te leven. Ook wil ik andere mensen motiveren om te sporten en bewegen en zo mijn opgedane kennis over te dragen.
Tijdens mijn opleiding doe ik al veel aan sport. Daarnaast vind je mij veel in de sportschool en doe ik al sinds dat ik 4 jaar ben aan motorcross. Volgens velen erg onderschat, maar het is toch een van de zwaarste sporten die er bestaan. Volgens een klasgenoot vergelijkbaar met het rijden op een scooter......

Maar ik weet wel beter.

Groetjes Jesse

 

Feestdagen
In de maand december zijn we in verband met een aantal feestdagen geheel of gedeeltelijk gesloten. Hieronder een overzicht:
Fysiotherapie:
Dinsdag 24 december 2019: gesloten vanaf 12.30 uur.
Woensdag 25 en donderdag 26 december 2019 gesloten
Woensdag 1 januari 2020 gesloten.
De overige dagen zijn we wel geopend voor fysiotherapie!

Fittgroepen en spinninggroepen
Dinsdag 24 december: gesloten vanaf 12.30 uur.
Woensdag 25 december 2019 t/m donderdag 2 januari 2020: gesloten
Vanaf vrijdag 3 januari 2020 draaien wij weer volgens het normale rooster.

De gemiste uren in de Fittgroepen of spinninggroepen mogen uiteraard ingehaald worden op een ander tijdstip.

 

Effect van spinning
In 2019 is een artikel uitgekomen waarbij de effecten van Indoor Cycling (spinning) werden gemeten bij verschillende leeftijdsgroepen.
We wilden de uitkomsten van deze studie graag met jullie delen.
Het artikel vergelijkt meerdere onderzoeken met elkaar en probeert op deze manier een breed beeld te creëren van de effecten van spinning. In dit artikel gaat men uit van een frequentie van 2-3x per week en een duur tussen de 30 en 60 minuten. Hierbij zijn de effecten na 12-24 weken gemeten.
En wat blijkt:
- Alle onderzoeken concluderen dat mensen na deze periode een duidelijke verbetering van de Vo2-max hebben, de Vo2-max is een getal dat de conditie weergeeft.
- Vrijwel alle onderzoeken zien een verbetering van het cholesterolgehalte.
- De onderzoeken zien wisselende veranderingen van de Body Mass Index (verhouding tussen je lichaamslengte en gewicht), MAAR geven allemaal een vermindering van het vetpercentage.

Dus voor alle spinners onder ons: keep up the good work!

Voor de mensen die dit artikel graag willen zien, het artikel is van Chavarrias et al. en heet “Health Benefits of Indoor Cycling: A Systematic Review”

Contact
Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,
Team Fitt

MAANDBRIEF OKTOBER 2019

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Ski-fit


Een leuke wintersport begint met een goede voorbereiding! Wintersport vereist kracht, lenigheid, coördinatie en een goed reactie- en uithoudingsvermogen. Je gebruikt je been-, heup-, rug- en buikspieren op een hele intensieve manier, anders dan wat je lichaam gewend is in je dagelijkse leven. Met ski-fit verminder je de kans op blessures, sta je met meer zekerheid op de piste en het maakt je minder gevoelig voor spierpijn.

Bij Fitt bieden we jou de mogelijkheid om in groepsverband op een leuke en sportieve manier bovenstaande spieren op te trainen voor jouw wintersport.

Je traint 1 keer per week in een kleine groep in onze trainingszaal. Onder leiding van een enthousiaste fysiotherapeut train je op je eigen niveau voor maximaal ski- of snowboardplezier!   

De kosten bedragen €80,- voor 8 lessen. De lessen starten op dinsdagavond 29 oktober om 16.30 uur.
U kunt zich aanmelden voor de ski-fit via ons telefoonnummer of aan de balie.

 

Uitgelicht: verzwikte enkel


Jaarlijks zwikken ongeveer 600.000 mensen door hun enkel, meer dan de helft van de keren gebeurt dit tijdens het beoefenen van sport. Wat gebeurt er nou tijdens een verzwikking en wat kun je verwachten?

Bij een verzwikking, of “inversietrauma”, klapt de enkel dubbel waarbij de buitenzijde van de enkel op rek komt. Aan deze buitenzijde zitten een aantal banden die hierbij beschadigd kunnen raken.

In veel gevallen gaat dit in de dagen daarna gepaard met pijn, zwelling en soms een blauwe plek. Deze symptomen zijn normaal en horen bij het herstelproces dat het lichaam direct in gang zet.

Het is verstandig de eerste dagen na zo’n verzwikking de enkel even met rust te laten en niet door de pijn heen te lopen.

Soms is het nodig om met krukken te lopen. Na een aantal dagen zal de pijn afnemen en is het goed om weer onbelast te bewegen, enkel

vaak kunt u in enkele weken weer rustig belasten. Meestal herstellen acute enkelklachten in 6-12 weken.

Bovengenoemde kenmerken horen bij een “normale” verzwikking waarbij de banden verrekt of wellicht gedeeltelijk ingescheurd zijn. In sommige gevallen kan een verzwikking leiden tot volledig gescheurde enkelbanden of zelfs een enkelfractuur. Het is dan ook aan te raden om na een enkelverzwikking contact op te nemen met een huisarts of fysiotherapeut die ernstiger letsel kan uitsluiten en u eventueel kunt begeleiden in het herstelproces.

Andere disciplines die u kunt tegenkomen binnen de praktijk

Onze praktijk wordt voornamelijk gebruikt door onze fysiotherapeuten en oefentherapeut. Daarnaast maken ook enkele andere professies gebruik van deze ruimtes en het is dus mogelijk dat u ook hen wel eens voorbij ziet lopen.

Zo zijn de volgende de volgende disciplines bij ons te vinden:

 • Arbo-arts: maandagmiddag
 • Medewerker Beter Horen: om de week op maandagochtend
 • Diëtiste Marieke Muste, te bereiken op 0646813860. Ze zal op afspraak aanwezig zijn.

 

Cursussen

Een aantal van onze fysiotherapeuten is bezig met nieuwe cursussen/opleidingen. Zo is Rinus Schefferlie bezig met een cursus gericht op het gebruik van medicatie. Er wordt dieper ingegaan op de gevolgen van medicatie voor de betreffende klacht en de consequenties die het heeft voor de therapie.

Daarnaast zijn Remco Boogaard en Renske Westveer-Laagland Winder in september begonnen aan de 3-jarige Masteropleiding tot manueel therapeut aan het SOMT in Amersfoort.

Samenwerking orthomanueel arts

Sinds begin dit jaar hebben wij een nauwe samenwerking met de orthomanuele arts van de Spine Clinic in Zaandam. De orthomanuele arts gebruikt een methode waarbij het uitgangspunt is dat alle 120 kleine gewrichten in de rug samen voor grote bewegingen moeten zorgen. De rug wordt dan vaak vergeleken met een spanconstructie: een beweging in het ene gewricht heeft weer andere bewegingen tot gevolg.

Vaak is een lichaam in staat om zichzelf te herstellen. Wanneer de impact groot is waardoor het lichaam zichzelf niet kan herstellen, zal het zich aanpassen aan de standsveranderingen van het lichaam en een nieuwe balans vinden in een houding die niet natuurlijk is. Door de korte lijnen tussen fysiotherapie en Orthomanuele therapie zijn wij voor elkaar een aanvulling en dit zorgt voor het beste resultaat voor u als patiënt.

 

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

MAANDBRIEF AUGUSTUS 2019

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Nieuwe toestellen

Donderdag 11 juli hebben wij twee nieuwe toestellen geplaatst in de fitnesszaal. Het gaat om een nieuwe handbike:

HANDBIKE  Ten opzichte van de oude handbike hebben we meer mogelijkheden door de verschillende profielkeuzes en is het makkelijker om de weerstand aan te passen. Daarbij is het mogelijk om de stoel weg te schuiven waardoor de oefening in een rolstoel of staand gedaan kan worden, hierdoor worden ook andere spiergroepen aangesproken.

Het andere toestel dat vernieuwd is is de ligfiets:

LIGFIETS De fiets heeft een lage instap waardoor iedereen er makkelijk op kan komen. Door de stand van de fiets worden spiergroepen op een andere manier aangesproken.

Vraag indien nodig uw trainer naar meer informatie en probeer ze rustig uit tijdens een van de sporturen.

Buiten de nieuwe toestellen is ook de blauwe mat afgelopen maand vernieuwd!

 

Uitgelicht: veelvoorkomende schouderklacht, de impingementklachten
Regelmatig krijgen wij mensen in de praktijk met schouderklachten, één van de meest voorkomende schouderklacht is de impingementklacht. Hieronder zullen we proberen uit te leggen wat dit is.

De schouder bestaat simpel gezegd uit een aantal botstukken: de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De buitenzijde van het sleutelbeen gaat over in het schouderblad en deze overgang vormt het schouderdak, ofwel het acromion.
Om de arm te kunnen bewegen zijn een aantal spieren erg belangrijk, dit zijn de zogenaamde rotator cuff spieren. Deze hechten aan op zowel de bovenarm als het schouderblad en bewegen en stabiliseren de schouder. Een deel van deze spieren zien we op het volgende plaatje:

SCHOUDER   

Hier zien we dat één van deze spieren (de supraspinatus)  onder het acromion doorloopt. Normaal gesproken zit er genoeg ruimte voor de spier om te bewegen en dus heb je hier ook geen last van. Door verschillende oorzaken kan de spier gaan irriteren, denk bijvoorbeeld aan een overbelasting, waardoor de pees een beetje opzwelt en de ruimte niet groot genoeg meer is. Bij het omhoog bewegen van de arm zal de pees dan knellen onder het schouderdak waardoor daar pijn ervaren wordt. Meestal is dit voelbaar bij het heffen van de arm tussen ongeveer 80 en 120 graden.

Het is dus belangrijk om de oorzaak van de klachten te vinden en hiermee aan de slag te gaan. Afhankelijk van de oorzaak is het soms verstandig deze activiteit even op een laag pitje te zetten, zodat de pees herstelt en weer in omvang afneemt. Helemaal stoppen met bewegen is niet de oplossing en zorgt er vaak alleen voor dat de schouder nog stijver wordt.

Als u schouderklachten ondervindt is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen. Hij/zij zal samen met u zoeken naar de oorzaak van de klachten en op basis daarvan een behandelplan maken. Uiteraard is een impingement slechts één van de oorzaken voor schouderklachten en zal een fysiotherapeut dit door middel van een onderzoek kunnen bevestigen of uitsluiten.

 

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

 

MAANDBRIEF JULI 2019 

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

COPD
Vanaf dit jaar wordt de indicatie COPD niet meer volledig vergoed uit de basisverzekering. In plaats hiervan wordt het aantal vergoede behandelingen bepaald naar de ernst van de symptomen. In de eerste 12 maanden na de start van de behandelingen (vanaf 2019) worden 5 (klasse A), 27 (klasse B) of 70 (klasse C en D) behandelingen vergoed. In de fase hierna is dit nog 0 (klasse A), 3 (klasse B) of 52 (klasse C en D) behandelingen per jaar.

Als u hier vragen over heeft, vraag het gerust aan één van onze fysiotherapeuten.

Uitgelicht: hartrevalidatie
Als u onder behandeling bent voor hartproblemen bij een cardioloog of huisarts dan kunt u bij ons terecht voor hartrevalidatie. Hartrevalidatie helpt bij het herstel na bijvoorbeeld:
- een hartinfarct
- een dotter- of stentbehandeling
- een bypassoperatie
- een hartklepoperatie
- als u een pacemaker of ICD heeft
- als u hartfalen heeft
- als u veel last van angina pectoris heeft
- bij een aangeboren hartafwijking

Uit onderzoek is gebleken dat hartrevalidatie helpt, u hebt minder kans op nieuwe hartproblemen en hebt meer vertrouwen in uw lichaam. U leert er omgaan met de gevolgen van de aandoening.

Ook voor naasten is het mogelijk om deel te nemen aan onderdelen van de hartrevalidatie, ook zij kunnen zich onzeker, somber of machteloos voelen. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

Hartrevalidatie is een programma van 6-12 weken en in sommige gevallen langer. 2 tot 4 weken na thuiskomt begint u met een intakegesprek waar wordt bepaald welk programma het beste op u aansluit en wanneer u het beste kunt beginnen. Het programma vindt plaats in een groep of individueel. Uit onze ervaring is gebleken dat veel mensen het prettig vinden om tips en ervaringen uit te wisselen. Tijdens het traject kan een groot team betrokken zijn, waaronder een verpleegkundige, cardioloog, fysiotherapeut, diëtist en psycholoog.

Tijdens de revalidatie helpen we u bij het oppakken van uw sociale leven, zoals:
- omgaan met angst, zorgen en onzekerheid
- oppakken van uw baan of vrijwilligerswerk
- oppakken van huishoudelijke taken
- zorg voor het gezin

Terug aan het werk
Als werknemer bent u samen met uw werkgever en bedrijfsarts verantwoordelijk voor een goede terugkeer naar uw werk. Na 6 weken beoordeelt de bedrijfsarts of u weer volledig kunt werken en wat de mogelijkheden tot herstel zijn. Binnen 8 weken stelt de werkgever in overleg met u een plan op om het werk weer op te pakken. Iedere 6 weken bespreken jullie de voortgang. Als het nodig is overlegt de bedrijfsarts met uw huisarts of cardioloog. ZZP’ers krijgen begeleiding van de verzekeringsarts van het UWV.

Het is belangrijk om ook na de hartrevalidatie aan uw fysieke gezondheid te blijven werken.

Vergoedingen
Hartrevalidatie wordt niet meer vergoed uit de basisverzekering en het aantal behandelingen dat vergoed wordt is daarom afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Daarbij heeft u een verwijzing nodig van uw cardioloog of huisarts.

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

 

MAANDBRIEF MAART 2019

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Uitgelicht: osteoporose

Osteoporose is een term die veel mensen wel eens gehoord hebben maar waarvan niet iedereen weet wat het is. Hieronder zullen we proberen uit te leggen wat osteoporose is en wat je hieraan kunt doen.

Gedurende je hele leven is er een proces gaande waarbij botopbouw en botafbraak plaatsvindt. Tot ongeveer het 25e levensjaar is de botopbouw groter dan de afbraak en zodoende wordt de botmassa groter en sterker. Vanaf ongeveer het 40e levensjaar wordt de afbraak groter dan de opbouw en zo wordt de botmassa kleiner en langzaam zwakker. Dit is allemaal normaal en valt dan ook niet onder osteoporose.                                                                                                                                                                                                                osteporose

In sommige gevallen wordt niet alleen de botmassa kleiner maar verandert ook de structuur van het bot, door de veranderde structuur wordt het bot zwakker dan het zou moeten zijn. De combinatie van het kleiner worden van de botmassa en het veranderen van botstructuur noemen we osteoporose. Mensen met osteoporose hebben een grotere kans op breuken en het is dan ook belangrijk om hier op tijd achter te komen.

 

Wat zijn oorzaken voor osteoporose?

Als je osteoporose hebt hoef je dat niet direct te merken, vaak is een botbreuk de eerste aanwijzing om verder onderzoek te doen. Onderzoek wordt gedaan in het ziekenhuis met verschillende metingen, waaronder een zogenaamde DEXA-meting, waarbij de botdichtheid wordt bepaald.

Risicofactoren zijn o.a.: een hogere leeftijd, eerdere fracturen, langdurig gebruik van corticosteroïden, passieve bewegingsstijl, ondergewicht, overmatig alcoholgebruik en roken.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest die aantonen dat het belasten van bot de botaanmaak versterkt. Het is dan ook belangrijk om te bewegen en zodoende het bot zo sterk mogelijk te houden. Behandeling van osteoporose bestaat verder vaak uit medicatie en voedingsadvies.

 

Nieuw fitnessmateriaal

Sinds deze maand hebben wij de beschikking over nieuwe trainingsmaterialen. Een daarvan is de “Waterbag Fitness”. Met deze waterbag kan op diverse manieren getraind worden, zowel op kracht als op stabiliteit. Dit geeft een leuke variatie op de huidige oefeningen!                                                                       waterbag

Probeer het uit tijdens een van de FiTT-lessen in overleg met uw instructeur!

 

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

MAANDBRIEF DECEMBER 2018

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Verzekering

De verschillende zorgverzekeraars hebben hun nieuwe polissen weer uitgebracht. Dit betekent ook dat het aantal fysiotherapie behandelingen dat u vergoed krijgt veranderd kan zijn. Kijk goed of dit ook op u van toepassing is zodat u in het nieuwe jaar niet voor verrassingen komt te staan! Tot 31 januari 2019 kunt u nog een ander pakket kiezen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

 

Feestdagen en aangepaste openingstijden

In december krijgen we weer te maken met een aantal feestdagen en zullen we de laatste week alleen voor fysiotherapie behandelingen open zijn.

Voor de duidelijkheid even alles op een rijtje:

 • Fitt en spinninguren vervallen van maandag 24 december 2018 tot en met dinsdag 1 januari 2019.
 • Voor fysiotherapie behandelingen zijn we geopend, behalve op dinsdag 25 december & woensdag 26 december (kerst) en dinsdag 1 januari (nieuwjaarsdag):
 • Revalidatie-uren zijn in de periode van maandag 24 december tot en met dinsdag 1 januari op aangepaste tijden, hiervoor ligt een inschrijflijst in de sportzaal.

 

Prijswijziging Fitt

Ingaande 1 januari 2019 zijn de prijzen voor Fitt en Spinning gewijzigd, dit betekent:

Voor Fitturen: maandbedrag per automatische incasso:

 • €38,50                  (bij 1 uur Fitt per week)
 • €72,00                  (bij 2 uur Fitt per week)
 • €102,00                (bij 3 uur Fitt per week)

Voor SIC (Spinning)-uren: maandbedrag per automatische incasso:

 • €30,00                  (bij 1 uur SIC per week)
 • €53,00                  (bij 2 uur SIC per week)
 • €66,50                  (bij 3 uur SIC per week)

Bij betaling per nota vindt €3,00 toeslag plaats op bovengenoemde tarieven (zowel Fitt als SIC).

 

Geslaagd!!
Dinsdag 27 november 2018 is Renske Westveer-Laagland Winder geslaagd voor haar 3e module van de cursus Orthopedische Geneeskunde, waar de aandacht lag op de wervelkolom. Eerder slaagde ze al voor haar eerste 2 modules (onderste en bovenste extremiteit) waardoor ze nu de hele cursus heeft afgerond!

 

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

MAANDBRIEF NOVEMBER 2018

Beste Bezoeker,
Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.


Therapeutisch elastische kousen
Veel mensen hebben opgezette, dikke, vermoeide en pijnlijke benen. Wanneer er vocht in de benen blijft staan noemen we dat oedeem. De oorzaken kunnen divers zijn zoals spataderen, wondroos, trombose, hart- en vaatproblemen, zwangerschap maar ook operaties, bestraling, infectie, medicatie of een ongeval. Ook kan oedeem voorkomen na borstkanker, er is dan sprake van oedeem in de arm. De arts kan hiervoor therapeutisch elastische kousen voorschrijven.


Therapeutisch elastische kousen worden ook wel compressiekousen of steunkousen genoemd. De kousen geven een uitwendige druk aan het been. Door het uitoefenen van deze druk wordt het terugstromen van het vocht naar de lymfe- en bloedvaten gestimuleerd. Op deze manier wordt oedeem en de gevolgen van langdurig oedeem voorkomen, verminderd en bestreden.


Er zijn verschillende soorten kousen. Tijdens een kort vraaggesprek brengt de fysiotherapeut de medische problemen in kaart en bespreekt met u welke soort kous voor u geschikt is. Er is keuze uit diverse kleuren, dus niet alleen huidkleurig maar vaak is de kous ook verkrijgbaar in zwart, blauw, grijs, bruin etc. Vervolgens zal de fysiotherapeut het been of arm opmeten om de juiste maat te
bepalen. Na het bestellen zullen de kousen bij u gepast worden en instructie worden gegeven hoe u de kous moet aantrekken.

De meeste verzekeringen vergoeden na verwijzing van uw arts 2 paar kousen per 12 maanden, deze worden vergoed uit de basisverzekering.


In onze praktijk kunt u voor de kousen terecht bij Freerk Broekstra en Mariska Pol, zij zijn beide oedeemfysiotherapeuten.


Contact
Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00- 16.30 uur en vrijdag tussen 08.00 -12.30 uur.


Met vriendelijke groet,
Team Fitt

 

 

 

MAANDBRIEF OKTOBER 2018

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

Prijswijziging

Ingaande 1 november vindt er een prijswijziging plaats met betrekking tot fysiotherapeutische en oefentherapeutische behandelingen. Dit geldt alleen voor niet verzekerden en behandelingen die buiten uw verzekeringspakket vallen. De nieuwe prijzen zijn te zien op de site en in de praktijk tegenover de balie.

Al jaren worden onder andere fysiotherapeuten in de greep gehouden van zorgverzekeraars. Zij bepalen de tarieven die betaald worden en deze zijn al jaren onder de berekende geadviseerde prijs. Om een voorbeeld te geven werd in 2010 berekend dat het tarief voor een behandeling fysiotherapie €36,25 zou moeten zijn, echter betaalden verzekeringen slechts tussen de €27 en €30,00 uit. Inmiddels is het tarief vastgesteld op €42,50 maar de prijzen die verzekeringen uitbetalen zijn niet veranderd. Omdat de tarieven zoals ze nu zijn niet kostendekkend zijn, moeten wij net als vele andere praktijken de prijzen aanpassen.

Nogmaals, dit geldt alleen voor niet verzekerden en behandelingen die buiten uw verzekeringspakket vallen.

We hopen op uw begrip.

Spinningfietsen

Sinds enkele weken hebben we de beschikking over nieuwe spinningfietsen!

Spinning fietsen

Heeft u ook interesse in de spinninglessen? Er zijn nog een aantal plaatsen vrij in verschillende groepen, dus neem snel contact op via onderstaand nummer of kom even langs aan de Schoorwal en vraag naar de mogelijkheden.

 

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

 

MAANDBRIEF SEPTEMBER 2018

 

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse brief.

Uitgelicht: wat is “het schiet in mijn rug”?

Veel mensen krijgen ooit te maken met lage rugklachten, dit kan beginnen met een plotselinge scheut in de rug, het kan er langzaam in sluipen of voortkomen uit bijvoorbeeld een ongeluk. In dit geval nemen we het “in de rug schieten” er even uit en leggen we kort uit wat er gebeurt.

Misschien herken je het wel; je pakt iets van de grond en wilt omhoog komen, maar bij het omhoog komen voel je plotseling een hevige pijnscheut in de rug. Dit noemen we spit of acute lumbago.
Elke wervel vormt samen met de boven en ondergelegen wervel een apart gewrichtje, op het moment dat een gewricht geïrriteerd raakt probeert het lichaam dit gewricht te ontlasten. Dit gebeurt door het aanspannen van de grote spieren rondom de wervelkolom, waardoor het gewricht wordt “vastgezet”. Dit kan resulteren in een scheefstand of vreemde houding van de rug (een dwangstand).

Vaak ontspannen de spieren na enkele dagen vanzelf en verdwijnt hiermee de pijn. Het is belangrijk om te blijven bewegen, hierdoor houdt je de wervelkolom soepel en bevorder je het herstel. Bewegen kan geen kwaad!! 
Raadpleeg bij twijfel altijd een fysiotherapeut of andere specialist.

Stagiaire

Vanaf 10 september 2018 zal Judith Oostra op de maandagen en dinsdagen bij ons stage lopen. Judith is in opleiding tot bewegingsagoog en zit inmiddels in het laatste jaar.

Als aankomend bewegingsagoog houdt ze zich bezig met het organiseren, ontwikkelen en aanbieden van sport en beweging. In het bijzonder voor mensen met een belemmering op lichamelijk, sociaal, emotioneel of cognitief vlak. De begeleiding is gericht op het activeren en optimaliseren van het bewegingsgedrag en de bewegingsvaardigheid waarbij het zowel kan gaan om individuele begeleiding als groepstherapie.

Judith zal dan ook voornamelijk te zien zijn in de sportzaal tijdens de revalidatie- en sportgroepen.

Hertesten

De hertesten zijn inmiddels weer begonnen. Deelnemers aan de Fitt-sportgroepen krijgen de mogelijkheid om één keer per jaar deel te nemen aan een (her)test. Deze test bestaat sinds vorig jaar uit een “FMS”, waarbij de deelnemers een aantal korte fysieke testjes ondergaan om de mate van mobiliteit, stabiliteit en kracht te meten. Daarnaast worden een aantal korte testjes gebruikt zoals BMI, vetpercentage en bloeddruk om de algehele gezondheid in kaart te brengen.

De testen worden dit jaar afgenomen door Freerk Broekstra, Renske Westveer-Laagland Winder en Remco Boogaard.  

Bent u geen lid van een sportgroep, maar bent u benieuwd naar de inhoud en de mogelijkheden dan kunt u altijd informatie vragen bij de balie of bij één van de fysiotherapeuten.

Contact
Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 8.00-16.30 uur en vrijdag tussen 8.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,
Team Fitt

 

MAANDBRIEF JULI 2018

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

 

25- jarig jubileum

25 jaar bestaat FiTT Texel dit jaar in zijn huidige vorm en de passie die er toen was, is er vandaag de dag nog steeds. Het uit negen medewerkers bestaande team, gaat iedere dag vol plezier aan het werk en de sfeer is uitstekend aan de Schoorwal in Den Burg.

"Toen ik begon als fysiotherapeut op Texel, 31 jaar geleden ook al bij deze praktijk die ik sinds 25 jaar dus mede-run, was men nog meer gericht op behandelen in plaats van preventie. Tegenwoordig probeer je klachten te voorkomen. We hebben een zeer uitgebreide fitnesszaal en een spinningruimte, waar jong en oud dagelijks trainen. De jongsten zijn een jaar of zestien, de oudste 91. Bij de groepstrainingen kijken we goed naar een groep die op elkaar aansluit. Oudere mensen willen overigens vaak niet pas 's avonds trainen, terwijl de mensen die nog niet met pensioen zijn, juist overdag vaak niet kunnen", vertelt Freerk Broekstra.

FITT GROEP

Trots laat hij de praktijk zien. Naast de twee sportzalen met kleedkamer zijn er nog een aantal behandelkamers. "Want naast het sporten, krijgen we natuurlijk ook nog altijd mensen voor behandelingen. Ondanks dat iedere therapeut zijn of haar eigen specialisme heeft, zijn  we heel allround. Daardoor kunnen mensen doorgaans snel bij ons terecht. Ik denk dat dat wel één van onze kwaliteiten is. We hebben alles in huis. De spullen en de kennis", vertelt mede-eigenaar Bas Zuidema. 

De sfeer zit er goed in. Als Remco Boogaard binnenloopt, wordt in het voorbij gaan snel een grap gemaakt en er wordt vrolijk gelachen. Het geeft de praktijk een huiselijke sfeer. "Ja, ondanks dat ik dit werk al zo lang doe, ga ik nooit met tegenzin naar het werk. Ik vind het nog steeds een prachtig beroep. Je werkt met zoveel verschillende mensen. Mensen zijn veel meer met hun gezondheid bezig tegenwoordig.  Kijk maar naar de discussie rond roken, maar ook het belang van een half uur beweging per dag. Mensen met lichamelijk zware beroepen, komen zelf al hierheen omdat ze het lichaam soepel willen houden. Dit geldt overigens juist ook weer voor mensen die de hele dag achter een bureau zitten. Tegenwoordig weten mensen de fysiotherapeut ook makkelijker te vinden. Je kunt ons rechtstreeks benaderen en hebt geen verwijzing meer nodig van de huisarts. Uiteraard hebben wij indien het nodig is, goede contacten met de huisartsen. Bovendien hebben we ook korte lijntjes met het ziekenhuis", legt Freerk uit.

De hoofdvestiging van FiTT zit zoals genoemd in Den Burg, maar daarnaast heeft de praktijk ook nog dependances in De Cocksdorp en Oosterend. "En als mensen door wat voor reden niet in staat zijn om naar ons toe te komen, gaan we bij de mensen langs. Als mensen niet (meer) in staat zijn om zelfstandig te reizen bijvoorbeeld", vervolgt Freerk. Van preventie tot revalidatietraining, er zijn weinig onderdelen binnen het vakgebied waarvoor men niet bij FiTT terecht kan. "Als mensen fit willen blijven of willen voorkomen dat blessures terugkomen, kunnen ze hier terecht. Als men langdurige klachten heeft, blijf er niet mee doorlopen en maak een afspraak", besluit Bas.

 

Tips van de Fysio

Als je regelmatig last hebt van hoofdpijnklachten is de kans groot dat een fysiotherapeut je kan helpen om te klachten te verminderen. Er zijn een aantal tips die je zelf kunt proberen om te kijken of je er baat bij hebt. Deze zullen niet altijd bij iedereen werken, omdat het afhankelijk is van het soort hoofdpijn dat je hebt.

Tip 1: verminder de hoofdpijn:
Heb je regelmatig last van hoofdpijn, meer dan 2 dagen in de week? Houd eens een hoofdpijn dagboek bij, misschien kun je ontdekken of er een link is met je dagelijkse patronen en rituelen.

Tip 2: verminder de hoofdpijn:
Als je last hebt van spierspanningshoofdpijn, wordt de hoofdpijn meestal veroorzaakt door verkrampte spieren in je nek en schouders. Om deze spierspanning op een gemakkelijke manier zelf af te laten nemen, is door er op te letten. Denk er bijvoorbeeld maar eens hoe je zit als je 2 uur achter de computer aan het werk bent. Grote kans dat je zo krom zit als een banaan. 

Tip 3: verminder de hoofdpijn:
Drink voldoende water op een dag (het liefst 1,5 liter), zorg dat je een regelmatig slaappatroon hebt, waarbij je voldoende slaap krijgt en beweeg elke dag 30 minuten (minimaal 3x10 minuten wandelen, fietsen, sporten etc.).

Tip 4: verminder de hoofdpijn:
Drukte, stress en spanning kunnen grote triggers zijn voor hoofdpijnklachten. Dus maak je niet te druk en vergeet op een dag niet te ademen. Durf elke dag minimaal 5 minuten niets te doen. Kortom: Maak je niet zoveel zorgen over morgen, dat je vandaag vergeet.

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

MAANDBRIEF JUNI 2018

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse brief.

AVG, de nieuwe privacywetgeving
Het zal u niet ontgaan zijn dat vanaf 25 mei de nieuwe privacy wetgeving van kracht is. We zullen in het kort uitleggen wat dit voor u betekent met betrekking tot de fysiotherapie.
Fysiotherapeuten hebben zich altijd, ook voordat de nieuwe wetgeving inging, te houden aan het beroepsgeheim. Dit betekent dat informatie die u aan de therapeut geeft altijd vertrouwelijk is en door de therapeut niet gedeeld mag worden zonder uw toestemming. Wij zullen altijd zeer zorgvuldig omgaan met uw gegevens.
Wij zijn verplicht een dossier bij te houden met uw gezondheidsgegevens die van invloed kunnen zijn op uw huidige klacht/blessure/aandoening. Hierin zullen we ook noteren in hoeverre u toestemming geeft voor het delen van informatie met bijvoorbeeld een huisarts. U heeft te allen tijde het recht om uw toestemming in te trekken of uw informatie in te zien. Voor meer informatie hierover verwijs ik u graag door naar onze privacy policy die te vinden is op onze website: www.fittexel.nl.

Als u vragen heeft over de AVG en wat dit voor u betekent kunt u dit altijd aan één van onze medewerkers vragen.

Uitgelicht: Oncotherapie
Mariska Pol-Buren is onze Oncologiefysiotherapeut  en begeleidt mensen die kanker hebben of hebben gehad. Oncologie Fysiotherapie kan bestaan uit:
- Oncotherapie
- Individuele behandeling
- Aan huis behandeling
- Advies over bewegingsmogelijkheden
- Begeleiding tijdens bewegen of sporten

Oncotherapie is een revalidatieprogramma dat bestaat uit conditie- en krachttraining met de mogelijkheid om begeleiding te krijgen van een psycholoog.
Aan de hand van een uitgebreide intake wordt samen met u een oefenprogramma opgesteld waarin u aan uw persoonlijke doelen kunt werken, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van uw ziekte. Dit kan zijn: verminderen van vermoeidheid, verbeteren van conditie, verbeteren van kracht, verminderen van pijnklachten, vermindering van spanningsklachten of andere specifieke doelen.

Ook tijdens chemotherapie en bestraling bestaat de mogelijkheid te blijven trainen. Trainen in deze fase kan zorgen voor verminderde vermoeidheid, minder misselijkheid en meer kracht en energie tijdens het dagelijkse leven.

Er is een verwijzing nodig van de behandelend specialist. Vergoeding vindt plaats volgens de regels vergoeding fysiotherapie.

Contact
Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 8.00-16.30 uur en vrijdag tussen 8.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,
Team Fitt

 

 

 MAANDBRIEF MEI 2018

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse brief.

Geslaagd!

In april is Renske Laagland Winder geslaagd voor de opleiding Orthopedische Geneeskunde volgens de methode van Cyriax. Deze methode gaat over het onderzoek en de behandeling van orthopedische klachten die niet in aanmerking komen voor een operatie. Kenmerkend voor Cyriax is de systematiek van het onderzoek dat steeds op dezelfde wijze wordt uitgevoerd, waardoor er een heldere diagnose wordt verkregen.

Cyriax combineert de Orthopedische Geneeskunde met technieken uit de manuele therapie. Door middel van onderzoek worden alle structuren in het getroffen gebied getest totdat de oorzaak van uw klacht bekend is. Een deel van de fysiotherapeutische behandeling is het uitvoeren van een dwarse frictie (massagetechniek) op de geirriteerde pezen en banden. Een ander deel van de behandeling is de gewrichtsmobilisatie om de beweeglijkheid in het gewricht te herstellen. Hierdoor kunnen spieren, pezen en banden hun gewone werk weer doen. Tot slot vindt er ook spierstabilisatie plaats (door middel van oefentherapie) om de spieren en pezen sterker te maken.

Een aantal voorbeelden van aandoeningen die goed te behandelen zijn met de Cyriax methode:

 • Schouderklachten
 • Tennis- of golfers elleboog
 • Ziekte van Dupuytren
 • Klachten aan de wervelkolom
 • Liesklachten
 • Verrekte banden van knie en/of enkel

 Feestdagen

In de maand mei zal de praktijk een aantal dagen gesloten zijn in verband met feestdagen, het gaat om de volgende dagen:

Donderdag 10 mei :  Hemelvaartsdag

Vrijdag  11 mei

Maandag 21 mei   :  Pinksteren

 

De "Tabletnek"

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van nekklachten, één van de oorzaken is de zogenaamde "tabletnek". We klappen onze nek naar voren op het moment dat we kijken naar onze tablet of smartphone, waardoor de functie of houding verslechteren. Symptomen kunnen zijn: nekpijn, hoofdpijn, vermoeide arm- en schouderspieren of zelfs last van de ogen. Een combinatie van oefentherapie en eventueel tape kan ervoor zorgen ddat, naast de houding ook de bloedcirculatie rond het aangedane gebied aanzienijk bevorderd wordt. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

Tip 1. Word bewust van je houding. Bij een gebogen nek van 45 graden is de druk op de nekwervels al gelijk aan 22 kilogram! Probeer zo rechtop mogelijk te zitten en staan.

Tip 2. Breng het apparaat naar je toe. Mensen zijn geneigd om het hoofd te laten hangen met de kin op de borst om  naar het beeldscherm te kijken. Draai het om ga met het apparaat naar de ogen in plaats van met de ogen naar het apparaat.

Tip 3. Wissel af. Veel klachten ontstaan omdat er lang in dezelfde houding wordt gewerkt, verander daarom regelmatig van houding of ga tussendoor even een stukje lopen. 

Tip 4. Gebruik een standaard. Er zijn voor zowel tablets als smartphones handige standaards waardoor ze in een hoek van zo'n 45 graden op tafel kunnen staan. Gebruik die!

 

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222 - 31 49 68.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00-16.30 uur en vrijdag van 8.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

Maandbrief

MAANDBRIEF APRIL

 

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse brief.

 

Hooikoorts(tape)

De eerste symptomen van hooikoorts duiken op en we helpen u graag bij het verminderen van deze klachten. Sinds enkele jaren maken onze fysiotherapeuten gebruik van de zgn hooikoortstape, met goede reultaten! Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 80% van de mensen die gebruik maakt van hooikoortstape een duidelijke vermindering van klachten ervaart.

Ervaart u klachten of kent u mensen die hier baat bij zouden kunnen hebben, maak een afspraak bij één van de therapeuten en wie weet kunt u vrij van klachten de zomermaanden tegemoet.

 

Feestdagen

In de maanden april en mei zal de praktijk een aantal dagen gesloten zijn in verband met feestdagen, het gaat om de volgende dagen:

Maandag 2 april :  2e Paasdag

Vrijdag 27 april   :  Koningsdag

Donderdag 10 mei : Hemelvaartsdag

Vrijdag 11 mei

Maandag 21 mei   : 2e Pinksterdag

 

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222 - 314968. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00 en 16.30 uur en vrijdag tussen 08.00 - 12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

 

 

MAANDBRIEF MAART

 

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse brief.

 

Oefenzaal

Sinds kort hebben wij nieuwe onderdelen in de oefenzaal! Na eerder dit jaar vernieuwde cardioapparatuur (de nieuwe wave en stepper), hebben wij sinds kort ook de beschikking over dumbells, kettlebells en halters! Vraag gerust aan uw trainer of dit ook iets voor u is en varieer hiermee uw training.

 

Echografie

In navolging op Rinus Schefferlie, Freerk Broekstra en Remco Boogaard heeft ook Bas Mulder de cursus tot echoscopist van de extremiteiten afgerond. Het blijkt een welkome toevoeging op de diagnosestelling en werkt als mooi evaluatiemiddel tijdens de behandeling. Voelt u zich vrij om meer informatie te vragen bij één van de therapeuten!

Verder hebben wij ons binnen deze praktijk onder andere gespecialiseerd in:

 • Oedeemtherapie en het aanmeten van elastische kousen
 • Manuele therapie
 • Oncologie
 • Dry Needling
 • Oefen-/houdingstherapie Cesar
 • Acupunctuur
 • Hartrevalidatie
 • En meer!

 

Orthopedisch netwerk

Als praktijk zijn wij lid van het Orthopedisch Netwerk, hierdoor houden wij korte lijntjes met orthopeden voor en na totale knie operaties, totale heup operaties en operaties van de voorste kruisband. Om lid te mogen zijn van het orthopedisch netwerk volgen onze therapeuten verschillende cursussen en zijn hierdoor goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

  

Knie- en heupartrose

Sinds dit jaar heeft de verzekering de vergoedingen veranderd ten aanzien van behandelingen voor knie- en heupartrose. Voorheen werden behandelingen alleen vergoed indien u aanvullend verzekerd was, dit is nu veranderd.
Met ingang van 1 januari 2018 worden 12 behandelingen voor artrose van de knie/heup vergoed uit de basisverzekering. Houd er rekening mee dat u een verwijzing nodig heeft van huisarts of specialist.

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Met vriendelijke groet,
Team Fitt

Conditie terug bij mensen met kanker

oedeem

Mariska Pol: manuele behandeling lymfeknopen voor afvoer vocht

 

Conditie terug bij mensen met kanker

Doe jij maar rustig aan, want je hebt kanker gehad. Iets dat vroeger soms werd gezegd tegen mensen met kanker om hen te ontzien. Goedbedoeld, maar vaak met een averechts effect. Bij FiTT Texel in Den Burg pakken ze het anders aan.

Daar wordt oncologie fysiotherapie aangeboden aan mensen die kanker hebben of hebben gehad. Het is een vorm van fysiotherapie die specifiek gericht is op problemen die in het dagelijks leven kunnen ontstaan bij kanker of de behandeling daarvan.

"Mensen die behandelingen ondergaan, hebben vaak weinig of geen energie meer", vertelt Mariska Pol, oncospecialist bij het fysiotherapeutisch centrum aan de Schoorwal. "We geven hen aangepaste bewegingsoefeningen, zodat ze weer op krachten kunnen komen, wat kan zorgen voor een vermindering van de vermoeidheid. We kijken wat de hulpvraag is, wat iemand nodig heeft en daarna gaan we gericht oefenen. Het kan zijn dat iemand voldoende conditie moet krijgen om weer aan het werk te kunnen gaan, soms is het ook goed als mensen weer de conditie hebben om zelf de trap op te kunnen lopen. Maar dat brengen we eerst in kaart, voordat we aan de slag gaan."

Er wordt specifiek rekening gehouden met de positie waarin een patiënt zich bevindt. "Bij bepaalde soorten chemotherapie kan hartfalen een bijwerking zijn. Dat kan ernstige gevolgen hebben als je daar geen rekening mee houdt." De kunde is ook mensen bewegingen te laten doen als er beperkingen zijn. "We hebben hier een man gehad die als gevolg van een tumor in zijn rug niet meer kon zitten. Dat was een uitdaging om hem oefeningen te laten doen, maar het is gelukt. Het gaat nu gelukkig weer goed met hem en hij rijdt ook weer auto."

Mariska, sinds 1997 fysiotherapeut bij FiTT, begon vier jaar geleden met een opleiding om zich te specialiseren in fysiotherapie en oncologie. Het zou eerst één module zijn, maar het werd uiteindelijk een master of science waarvan ze alleen nog een proefschrift hoeft te schrijven. Mariska is ook gespecialiseerd in oedeemtherapie. Dat is een behandeling om vochtophopingen uit het lichaam te krijgen. Die kunnen zich onder meer voordoen bij mensen met kanker als de lymfeklieren bij een operatie zijn weggehaald. "Daar zijn drie manieren van behandeling. Je hebt manuele lymfedrainage waarbij met een milde massagetechniek de afvoer van lymfevocht naar de lymfvaten wordt gestimuleerd, oefentherapie en je kunt vocht afdrijven door druk te geven met zwachtels of therapeutisch elastische kousen."

Voor dat laatste is Mariska opgeleid om ze ter plekke aan te meten. "Dan zijn ze met een week op maat hier in huis. Het dragen van therapeutische elastische kousen om vocht af te drijven, voelt aangenamer dan wanneer je gaat zwachtelen." Voor oncologie fysiotherapie, oedeem fysiotherapie en therapeutische elastische kousen zijn verwijzingen van de behandelend arts nodig. Volgens FiTT biedt Mariska met deze specialisaties een compleet pakket aan voor de fysiotherapeutische behandeling van mensen die kanker hebben. FiTT Texel: 0222 - 314 968

 

Therapeutisch Elastische Kousen

Mariska Pol en Freerk Broekstra hebben de opleiding aanmeten van Therapeutisch Elastische Kousen (in de volksmond ook wel Steunkousen genoemd) afgerond. Maandag 10 oktober 2016 hebben zij met goed gevolg in Haarlem examen gedaan voor deze opleiding.

Therapeutische elastische kousen worden met de juiste medische indicatie vergoed vanuit de basisverzekering. Houdt u wel rekening met het eventueel eigen risico.

Osteoporose

 

Het belang van bewegen

Dit bericht gaat over osteoporose en geeft aan wat u eraan kunt doen. Osteoporose is in feite een proces van achteruitgang van uw botten door te snelle botontkalking. Het is belangrijk om de achteruitgang van botten zoveel mogelijk te remmen. Goede voeding en beweging spelen daarbij een rol. Bij uw fysiotherapeut, de deskundige van het dagelijks bewegen, kunt u terecht voor advies en, wanneer nodig, voor behandeling en begeleiding. Hier leest u er meer over.

Eerst een paar feiten over uw botten
Bot is levend weefsel. In ons lichaam wordt voortdurend oud bot afgebroken en nieuw bot aangemaakt. In de regel maken we tot ons vijfendertigste jaar meer bot aan dan er wordt afgebroken en kan onze ‘botmassa’ groeien. Daarna wordt de afbraak geleidelijk groter dan de opbouw. De botten verliezen hun stevigheid en structuur, waardoor ze brozer worden. Dit is tot op zekere hoogte een natuurlijk verouderingsproces waar iedereen op oudere leeftijd in meer of mindere mate mee te maken krijgt.

Wat is osteoporose?

Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Het ontstaat door een te snelle afbraak of een vertraagde opbouw van bot. Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas ontdekt als ze een bot breken. Vaak is een lichte klap of een val al genoeg voor een breuk, zo verzwakt is het bot. Zelfs tijdens dagelijkse bezigheden, zoals bukken, tillen of opstaan, kan er iets breken. De meest voorkomende breuken als gevolg van osteoporose zijn wervelbreuken, polsbreuken en gebroken heupen (bij personen ouder dan 55 jaar), maar ook andere botbreuken kunnen met osteoporose samenhangen.

Risicofactoren voor het ontstaan van osteoporose
Op elke leeftijd kan osteoporose optreden, niet alleen bij ouderen. Er kan namelijk ook met het bot zelf iets mis zijn waardoor sneller osteoporose ontstaat. Naarmate u ouder wordt, groeit de kans op osteoporose. Erfelijke aanleg kan een rol spelen. Ook bepaalde ziekten of aandoeningen, zoals te weinig geslachtshormoon of een te hard werkende schildklier, en het gebruik van bepaalde medicijnen (prednisonachtige) zijn risicofactoren. Vrouwen hebben meer kans op osteoporose, met name blanke en Aziatische vrouwen. Dit heeft te maken met de afname van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) tijdens en na de overgang. Deze hormonen remmen namelijk de afbraak van botmassa. Ook de lichaamsbouw blijkt een rol te spelen: kleine, slanke vrouwen hebben een grotere kans op osteoporose. Roken, eenzijdige voeding, overmatig alcohol- of koffiegebruik, onvoldoende lichaamsbeweging, ondergewicht en te weinig buitenlicht zijn ook factoren die de kans op osteoporose vergroten. Deze factoren heeft u uiteraard zelf in de hand.

Wat kan fysiotherapie betekenen bij osteoporose?

Bewegen heeft een gunstig effect op uw klachten. Maar veel mensen met osteoporose zijn juist geneigd minder te bewegen. Pijn en bewegingsangst kunnen hierbij een rol spelen. Uw evenwichtsgevoel kan afnemen waardoor u een groter risico loopt om te vallen en een bot te breken. Om u toch op de juiste manier in beweging te houden en bij te dragen aan het afremmen van de te snelle botontkalking kan de fysiotherapeut een belangrijke bijdrage leveren. Het is heel belangrijk om te weten wat uw lichaam aankan. Uw fysiotherapeut helpt u om dat te ontdekken. Onder begeleiding leert u bij de alledaagse bewegingen uw lichaam op de juiste manier te belasten. Niet te weinig, en zeker ook niet te veel. Ook doet u oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut om uw evenwichtsgevoel en coördinatievermogen te verbeteren. Fysiotherapeuten hebben hiervoor speciale valpreventieprogramma’s ontwikkeld. Op die manier kunt u een val voorkomen. Het doel is dat u zich zekerder gaat voelen en dat komt uw zelfstandigheid ten goede. Fysiotherapeuten hebben veel ervaring met patiënten die een verhoogd risico op osteoporose hebben, evenals met patiënten die botbreuken hebben opgelopen als gevolg van osteoporose. Daardoor kan de fysiotherapeut een rol spelen bij vroegtijdige signalering en preventie van osteoporose en daaraan verbonden klachten. De fysiotherapeut kan de nodige problemen voorkomen door voorlichting te geven en patiënten te begeleiden naar een verantwoord bewegingsgedrag en een actievere levensstijl.
Informeer voor een fysiotherapeutische behandeling bij uw huisarts, fysiotherapeut of specialist. Over de vergoeding van de behandeling kunt u de informatie van uw zorg verzekeraar raadplegen.

De behandeling van osteoporose

Osteoporose kan niet genezen worden. De beste behandeling, gericht op uw individuele situatie, wordt vaak bepaald in gezamenlijk overleg met de huisarts, de fysiotherapeut en bijvoorbeeld de thuiszorg. De behandeling omvat pijnbestrijding, het voorkomen van botbreuken en verdere achteruitgang van het bot door goede voeding, voldoende zonlicht en lichaamsbeweging. Eventueel kunnen ook medicijnen voorgeschreven worden. Osteoporose gaat vaak gepaard met pijn. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer acht van de tien mensen met osteoporose pijnklachten hebben, waarvan de helft zelfs dagelijks. Om een val te voorkomen kunt u diverse voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg dat vloerkleden vastzitten, vermijd gladde vloeren in huis (bijvoorbeeld door een goede badmat in de badkamer) en zorg voor handvaten en leuningen en voldoende verlichting. Loop niet op sokken, gladde schoenen of hoge hakken. En let op bij het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen of als u last heeft van evenwichtsstoornissen of als u slecht ziet. De fysiotherapeut kan u helpen met specifieke bewegings- of valpreventieprogramma’s. Een arts kan kiezen voor een behandeling met medicijnen om te proberen het botverlies te stoppen of te vertragen. Bijvoorbeeld met een hormoonbehandeling of voedingssupplementen. De effecten zijn echter beperkt of van tijdelijke aard.

Wat kunt u zelf doen aan een goede botopbouw?

Het is nooit te laat om iets tegen osteoporose te doen. Hoe jonger u ermee begint, hoe beter voor uw botten. Voor de opbouw van bot is een gezonde belasting door dagelijkse lichaamsbeweging noodzakelijk. Met name bewegingen waarbij de botten het gewicht van het lichaam moeten dragen zijn goed. Denk aan wandelen, tennissen, joggen, tuinieren, schaatsen, dansen en in mindere mate fietsen en roeien. Het gaat niet om topprestaties, maar wel om regelmatig bewegen. Probeer iedere dag minstens dertig minuten lichamelijk actief te zijn, dit kan een half uur aaneengesloten, maar mag ook bijvoorbeeld zes keer vijf minuten zijn. Als u twijfelt over de lichamelijke activiteiten die u nog kunt ondernemen, vraag dan om advies en begeleiding van een fysiotherapeut. U kunt hier terecht voor een specifiek bewegingsprogramma dat aansluit bij uw mogelijkheden.

Er zijn verschillende factoren die u zelf in de hand heeft. Zo kan een te laag lichaamsgewicht zorgen voor een minder goede botopbouw. Ook overmatig zout, alcohol- en koffiegebruik en het roken van sigaretten verhogen de kans op snelle botontkalking. Voor de aanmaak van bot is calcium nodig. Calcium zit vooral in zuivelproducten, groene bladgroenten, broccoli en noten. In het algemeen zijn drie à vier porties zuivel per dag voldoende. Om calcium uit de voeding te kunnen opnemen, heeft uw lichaam ook vitamine D nodig. Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan. Dit gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht, daarom is het belangrijk dat u voldoende buiten komt. Verder zit vitamine D ook in (vette) zeevis, zoals haring en makreel, en in margarine, halvarine en boter.

Zekerheid over kwaliteit

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi), Amersfoort. Met dank aan de Osteoporose Stichting, de Patiëntenadviesraad Fysiotherapie en de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT).

Twee nieuwe gezichten bij Fitt

Het aanbieden van therapie wordt bij het Centrum voor Fysiotherapie en Fitt aan de Schoorwal in allerlei vormen gedaan. Naast therapie staat het bedrijf al jarenlang bekend om de verschillende sporten die zij aanbiedt. Fitt is op Texel een alom bekende sportlocatie. In de sportzaal van het bedrijf wordt onder begeleiding in groepsverband gesport. Menigeen volgt lessen bij het Centrum voor Fysiotherapie en FiTT. ‘Fitten’ is op het eiland dan ook tot werkwoord verheven.

In één van de afgelopen weken introduceerden we de van de overkant afkomstige rot in het vak Rinus Schefferlie: ervaren fysiotherapeut en tevens specialist in Dry Needling en echografie. Vorig week kwam Remco Boogaard uitgebreid aan het woord over Dry Needling, waarvoor hij onlangs de opleiding in Groningen afrondde. Deze week belichten we Bas Mulder (23) en Renske Laaglander Winder (24).

Lees verder

Dry-Needling

Remco Boogaard van harte gefeliciteerd met het behalen van je opleiding Dry-Needling.

Remco heeft de opleiding gevolgd in Groningen.

Afspraken voor Dry-Needling en Echo-Grafie kunnen nu gemaakt worden bij Remco Boogaard en Rinus Schefferlie.

Kerstperiode

Beste leden van de FITT en het Spinnen,

 

Woensdag 23 december 2015 t/m vrijdag 1 januari 2016

zijn wij gesloten voor de FITT en het Spinnen.

De lessen mogen voor en na die tijd ingehaald worden.

 

Voor Fysiotherapie zijn wij wel geopend.

 

Wij wensen een ieder prettige feestdagen en een sportief 2016.

Mutaties Therapeuten

Beste Leden van de FiTT en SIC, patiënten van de fysiotherapie,

Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van het vertrek van een aantal collega’s en voorstellen aan onze nieuwe collega’s…

Marleen Hohmann heeft ons moeten verlaten wegens privé omstandigheden. Robert Bakker heeft gekozen voor een andere uitdaging en wil in de toekomst een eigen praktijk runnen.

Wij als praktijk willen hen bedanken voor de prettige samenwerking en wensen hen veel succes in hun verdere loopbaan.

Per 1 december gaat Claudette Nyahwa het voorlopig rustiger aan doen. (minder uren werken).

Graag stellen wij  3 nieuwe collega’s voor:

Bas Mulder is inmiddels werkzaam bij ons als Cesar therapeut (Bewegings- en Houdingstherapeut) ook wel Mensendieck genoemd. Bas begeleidt onze FiTT, Spinning en revalidatie groepen en behandelt patiënten met rug- en schouderklachten.

Rinus Schefferlie is onze nieuwe manueeltherapeut en is gespecialiseerd in echografie, schouders, knieën en  dry-needling. Een man met veel ervaring en kennis van het vak.

Renske Laagland Winder is algemeen fysiotherapeut en sport instructrice. Zij zal ook de Fitt en de Spinning groepen gaan begeleiden. Momenteel werkt Renske nog voor Artsen zonder Grenzen.  Wij zullen haar op 25 januari 2016 verwelkomen in onze praktijk.

Wij hopen u met deze informatie voldoende te hebben ingelicht. Mocht u nog verdere vragen hebben, schroom niet, wij zijn u graag van dienst.

Team Centrum voor Fysiotherapie en FiTT. November 2015

Jubileum

Anna Heerschap met een mooie sporttas voor 20 jaren trouwe fitt en Ria van Strien met de pen voor 5 jaar Fitten.fitt1

Nieuwe Crosstrainers

Twee nieuwe modellen Crosstrainers

 

Synchro Excite +

 

technogym synchro

 

Vario Excite +

 
 

Onconet

Sinds kort staan wij ook geregistreerd bij Onconet.
Onconet is een landelijke organisatie die er naar streeft dat patiënten in heel Nederland een deskundige fysiotherapeut in de eigen woonomgeving kunnen vinden voor begeleiding bij behoud en verbetering van fitheid rondom de medische behandeling van kanker.
Alleen fysiotherapeuten die zich hebben bijgeschoold in de behandeling van patienten met of na kanker mogen zich registreren bij Onconet.
 
Voor meer informatie: kijk op www.onconet.nu
 

5, 10 en 15 jaar lid

Colinda , Corine en Ada zijn respectievelijk 5, 10 en 15 jaar lid.

 

Nog vele jaren sportief plezier.

10 jaar lid

Jan van der Vis 10 jaarlid

5 jaar en 20 jaar lid

Pascal Veenstra 5 jaar lid

en

Yvon Lasthuizen 20 jaar lid

Trouwe leden

Andrea Keijser al 5 jaar trouw lid op de dinsdag avond 21h.

Manuele Therapie Marsman

 

Claudette Nyahwa heeft haar cursus Manuele Therapie Marsman (M.T.M.) met succes afgerond.

 

 

De Manuele Therapie Marsman is een specifieke onderzoek-en behandelingsmethode gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom.
Na jarenlange, nauwgezette waarneming is deze methode zowel theoretisch als praktisch ontwikkeld door Jaap Marsman † en de huidige docenten Ben Gelevert en Herman Leferink.

Om de M.T.M. te kunnen toepassen, moet men allereerst beschikken over een zeer uitgebreide kennis van de bij actieve en passieve beweging ongestoord functionerende wervelkolom. Voorts is in hoge mate bekwaamheid vereist in het bepalen van het optimale en van het beperkte functioneren.
Deze komen tot uiting in fenomenen die individueel bepaald worden door de fysiologische bewegingspatronen van de wervelkolom. Wij duiden de laatste aan met de term 'voorkeursbewegingen'.
Hierbij spelen de biomechanische wetmatigheden een belangrijke rol. Het beperkt functioneren laat zich vaststellen wanneer de optimale functie is gevonden. Het resultaat van de behandeling zal in de eerste plaats afhangen van het inzicht in en de kennis van het functionele bewegen en vervolgens van de technische vaardigheid in het uitvoeren van de handgrepen. De zo-even genoemde fysiologische bewegingspatronen zijn gebaseerd op het driedimensionale functionele bewegen zoals dat is beschreven o.a. door Stoddard en door Van de Bijl(Sr):
In de M.T.M. worden vier typen onderscheiden.
De wervelkolom, die men als één totaliteit moet zien, wordt in de diagnostiek en therapie in drie functionele eenheden verdeeld:

 • de lumbale wervelkolom in relatie met het bekken
 • de thoracale wervelkolom met ribben en sternum
 • de cervicale wervelkolom in relatie met kop en schedelbeenderen

Zowel a, b als c kan onderverdeeld worden in kleinere functionele eenheden.
De diagnostiek stelt het type vast van de voorkeursbeweging in de genoemde regio's van de wervel-
kolom. Daarbij wordt gebruik gemaakt van:

 1. anamnese
 2. inspectie in rust en tijdens bewegen
 3. onderzoek van actieve en passieve beweging
 4. specifieke testen
 5. palpatie - algemene palpatie en palpatie in relatie met de voorkeursbeweging van de wervelkolom
 6. functionele röntgenfoto's in combinatie met video.

Bij een klachtenpatroon is er sprake van een verminderde mobiliteit op een of meer niveaus van de wervelkolom, waardoor er daar een dysbalans kan ontstaan in de statiek.

De therapie bestaat nu in het opheffen van deze onbalans door middel van een uiterst subtieleen gerichte mobilisering, waardoor de patiënt weer komt tot een voor hem zo gunstig mogelijke houding en manier van bewegen. De benadering is onafhankelijk van de pathologie die aan de functiebeperking ten grondslag ligt.
De behandelingstechniek is in het algemeen eenvoudig, de diagnostiek daarentegen gecompliceerd.
Verder verschaft de M.T.M. een specifiek, eigen kinesiologische inzicht in het bewegingsapparaat, wat in de fysiotherapie dienstig is op het gehele gebied van de bewegingstherapie. Door zijn zeer gerichte en subtiele gedoseerde uitvoering van de mobilisering, aangepast aan de presentie en klachten van de patiënt, kent de M.T.M. geen contra-indicatie.
Met dit overzicht hebben we u een globale informatie over de M.T.M. verstrekt. Niets is honderd procent:niet de kennis, niet de diagnostiek of de vaardigheid, vandaar dat wij er naar streven om de M.T.M. nog steeds verder te optimaliseren.

Echografie

Echotherapie perfecte aanvulling op fysiotherapie

Noviteit betekent extra paar ogen voor therapeut

Sinds kort heeft fysiotherapie een extra dimensie gekregen. Diverse fysiotherapeuten volgen cursussen MSU-echografie, waarmee ze een nog betere constatering kunnen doen bij hun patiënten en het revalidatieproces kunnen bewaken. Freerk Broekstra en Remco Boogaard van Centrum voor Fysiotherapie en Fitt Texel bieden de echografie techniek aan, zowel in de praktijk aan de Schoorwal als bij u thuis. Want het echoapparaat is een handzaam exemplaar en daardoor goed mee te nemen.

Met deze echografie techniek kunnen spieren, pezen en banden rondom gewrichten nauwkeurig bekeken worden. Deze mogelijkheid was er nog niet op Texel. Het Centrum voor Fysiotherapie en Fitt is de eerste praktijk die deze mogelijkheid biedt en op deze manier fysiotherapie verbetert. Voor deze techniek heeft eigenaar Freerk een mobiel apparaat aangeschaft, waardoor hij en Remco, de tweede gediplomeerd echotherapie fysiotherapeut, niet gebonden zijn aan een locatie.

Nauwkeuriger onderzoek
Broekstra ziet met de mogelijkheid tot echografie een verdieping van fysiotherapie ontstaan. “Echotherapie geeft een zekerheid op de diagnose en het revalidatietraject. Als fysiotherapeut kun je hierdoor op aanvulling van het lichamelijk onderzoek kijken of het weefsel dat het betreft ook aangetast is. Het fysiotherapeutisch onderzoek blijft de basis van alle behandelingen. Als ik kan zien dat het weefsel aangetast is, dan kan ik mijn therapie hierop aanpassen. Mocht ik toch verdenkingen hebben op het pathologische vlak, dan verwijzen wij altijd door naar de huisarts of een specialist. Het is zeker niet de bedoeling om op de stoel van de huisarts te gaan zitten.” De fysiotherapeut benadrukt dat hij met deze techniek heel gedetailleerd kan zien wat de oorzaak is van de klacht. “Een arts kan constateren dat een patiënt een slijmbeursontsteking heeft in de schouder. Door het maken van een echografie kan ik zien welk weefsel onrustig is. Het kan ook zijn dat een patiënt last heeft van de onderliggende pees waardoor het lijkt dat hij of zij last heeft van een slijmbeursontsteking. Het ligt allemaal nogal dicht bij elkaar. Dit echografie apparaat kan veel duidelijkheid verschaffen.”

Goede assistent bij revalidatie
Met de hulp van het echo-apparaat kan Broekstra ook veel beter het revalidatietraject van een patiënt bewaken. Het verloop van een blessure – een voorbeeld: welk effect een pees heeft op een blessure en hoe en waar deze langs loopt in je lijf – kan beter gemonitord worden met deze techniek. In principe heeft een fysiotherapeut alle kennis in huis om een patiënt te behandelen. De eerste behandeling is ook altijd van fysiotherapeutische aard. Met een echo-opname kan de spier, pees of band in beeld gebracht worden. Als dit herhaaldelijk wordt gedaan, kan de revalidatie van het betreffende weefsel in kaart gebracht worden. Hierdoor is de verbetering zichtbaar en weet de behandelend therapeut beter welke activiteiten voor een patiënt wel of niet mogelijk zijn. “Het verloop van genezing is op deze manier heel goed te volgen. Het bevestigd of ontkracht je fysiotherapeutische diagnose. Het kan bijvoorbeeld verklaren waarom een pees wel of niet hersteld”, legt Broekstra uit. Ook is door de echografietechniek nauwkeurig te constateren hoe lang een klacht al sluimert. Hierdoor is bijvoorbeeld te bekijken wat de gradatie is van een peesontsteking en kan door de duur van de kwaal een betere voorspelling worden gedaan van het revalidatietraject. “Door de echografietechniek hebben we als therapeuten een extra paar ogen om de kwaal te bekijken. Het kan bij de patiënt zorgen wegnemen en voor eens en altijd duidelijk maken waar de pijn zit. Dat wil niet altijd zeggen dat wij kunnen genezen, wel kunnen we constateren waar de pijn uit voortkomt. Met deze techniek staven we ons eigen onderzoek. De echografietechniek geeft ons zekerheid.”
De techniek wordt voornamelijk toegepast op schouders, knieën, enkels, ellebogen en heupen: de belangrijke scharnieren van het lichaam. Van daaruit kunnen pezen en banden bekeken worden. De techniek valt binnen de zorgverzekering als patiënten voor fysiotherapie verzekerd zijn. Broekstra beschrijft de techniek als een noviteit op fysiotherapeutisch gebied en ziet volop mogelijkheden met het apparaat. Door de handzaamheid van het apparaat kunnen patiënten die niet makkelijk naar de praktijken in Den Burg en De Cocksdorp kunnen komen ook thuis behandeld worden. “Hierdoor bieden we een extra service aan onze patiënten.”

Tekst en foto: Alicia Saal

Echografie

Echografie.

Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat: Dit wil zeggen van pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten. Hierdoor zijn we bij het Centrum voor Fysiotherapie Texel en FiTT in staat diverse aandoeningen duidelijk in beeld te brengen. Onder meer irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Ook hielspoor of een aanwezige slijmbeursontsteking zijn op een echo zichtbaar.

 

Wat heeft echografie te bieden?

Musculoskeletal Ultrasound biedt, tegen lage kosten, een non-invasieve methode om diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is.

 

Welke diagnoses kunnen gesteld worden?

 • Ontstekingen
 • Rupturen
 • Vochtophopingen
 • Dislocaties
 • Cystes 
 • Laesies

 

Wat is de toegevoegde waarde in de praktijk?

Het gebruik van echografie bij het Centrum voor Fysiotherapie Texel en FiTT heeft als doel visueel inzicht te krijgen in de vermeende pathologie van de patiënt. Hierdoor kan er sneller een diagnose worden gesteld en daarmee het meest juiste behandelbeleid worden gestart. Tijdens de behandelingen kan men met behulp van echografie regelmatig visuele feedback krijgen betreffende de ontwikkeling van de aandoening en het gevolgde beleid. Indien nodig kan het beleid tussentijds worden aangepast naar aanleiding van de in beeld gebrachte resultaten.

 

 

Alp d'Huzes prestatie Bike Team Texel

Alp dHuez 2013 205

Top prestatie van het Bike Team Texel op de Alp d'Hues.

13 kilometer klimmen gemiddeld 7,8% helling met stukken van wel 12%. Wil Sieprath heeft de berg 1x opgelopen en Nel Bruining heeft de berg 2x te voet weten te bedwingen. Rob de Haas kreeg in de afdaling na de eerste klim materiaal pech en kon niet meer verder. Bram van der Linde(16 jr) heeft samen met Martijn van der Linde de berg 3x beklommen. Bram mocht, omdat hij nog onder de 18 jaar is, niet afdalen op de fiets en heeft de afdalingen samen met Martijn via de kabelbaan gedaan. Bij het eind punt van de kabelbaan stond Hans Westdorp met de auto klaar hen naar het start punt te brengen. Frank van der Linde en Erwin van der Linde hebben de berg 3x beklommen. Hans Kikkert heeft het gepresteerd om zijn grenzen te verleggen en 4x naar boven te fietsen.

Het Team heeft gezamelijk de berg 20x bedwongen ten behoeve voor onderzoek tegen Kanker.

thumb Alp dHuez 2013 311Alp dHuez 2013 285Alp dHuez 2013 320Alp dHuez 2013 276 Alp dHuez 2013 336Alp dHuez 2013 279Alp dHuez 2013 047Alp dHuez 2013 096Alp dHuez 2013 100

 

Alp d'Huzes 2013

Alp dHuzes 2013 265

Het Alp d'Huzes team: Frank van der Linde ; Hans Kikkert ; Erwin van der Linde ; Bram van der Linde ; Rob de Haas ; Martijn van der Linde Nel Bruining en Wil Sieprath-van der Linde

20 jaar FiTT

Marga Koomen 20 jaar

Marga Koomen 20 jaar lid vanaf de eerste les (2de Pinksterdag 1993)

FiTT in het nieuws

bas-freerkVijfentwintig jaar geleden kwam fysiotherapeut Freerk Broekstra naar het eiland voor ziektevervanging bij Centrum voor Fysiotherapie Texel (Fitt). Vijf weken werden zes maanden waarna het kortstondige bezoek, naar eigen zeggen, helemaal uit de hand liep. Achttien jaar werkte Broekstra in een maatschap met een andere fysiotherapeut. De afgelopen periode vond er een gedeeltelijke bedrijfsovername plaats. Sinds deze maand is het bedrijf in eigendom van Broekstra en zijn partner Bas Zuidema.

‘Nee, ’s morgens kunnen we niet afspreken. Dan ben ik te fitten.’ Een uitspraak die menig Texelaar vaker hoort. Onmiddellijk weet de eilandbewoner wat er wordt bedoeld, want fitten doe je immers bij Fitt Texel. Onder begeleiding van een gediplomeerd fysiotherapeut sporten in de sportzaal van het bewegingscentrum, weliswaar in groepsverband, maar waar ieder zijn met zorg samengestelde trainingsprogramma wekelijks volbrengt.

Sport en fysiotherapie

Bij het centrum aan de Schoorwal komen cliënten om te bewegen onder begeleiding en voor fysiotherapie. Omdat Fitt in het centrum voor fysiotherapie gegeven wordt, heerst nogal eens de gedachte dat je iets moet mankeren voordat je bij Fitt kunt binnenstappen. Maar niets is minder waar: Fitt is er voor iedereen die wil bewegen onder begeleiding. In de Fitt-zaal staan fitnessapparaten waar cliënten in groepsverband op sporten. Men sport op een vast uur per week in een groep met maximaal elf personen. Het sportuur start met een gezamenlijke warming-up
en wordt afgerond met een cooling-down. Tussen deze twee delen volgen de sporters hun eigen trainingsprogramma dat aan de hand van een fitheidtest op voorhand is vastgesteld. “De leeftijd van de sporters loopt uiteen en varieert van 14 tot 84 jaar.

De hele dag door en in de avonduren wordt er getraind in de zaal”, vertelt Broekstra. “Naast de leeftijden zijn ook de doelen van onze cliënten erg verschillend. De een komt voor een stukje conditieverbetering terwijl de andere traint voor een marathon, gewicht wil verliezen of traint voor verbetering van zijn of haar sprongkracht voor volleybal.” Kortom, verschillende mensen, verschillende wensen, waar Fitt voor een groot gedeelte gehoor aan kan geven.

‘Op Texel is ‘fitten’ een werkwoord geworden’

Behalve de groepstrainingen op de apparaten, kunnen cliënten ook deelnemen aan Swin Indoor Cycling (SIC) waarbij gefietst wordt op muziek. Ook deze groep wordt begeleid door een fysiotherapeut, die niet op een fiets plaatsneemt maar rondloopt tussen de deelnemers om aanwijzingen te geven. “Doordat een begeleider niet mee fietst, kan er direct advies gegeven worden. Als een cliënt zich het snot voor de ogen fietst en je begeleidt de groep vanaf de fiets, dan ben je voor aanwijzingen over het algemeen te laat. Iedereen traint op zijn of haar eigen tempo en gaat daardoor met een goed gevoel naar huis.” Voor SIC hoeven deelnemers overigens geen fitheidtest te doen.

Beweging belangrijk

Het hoofddoel van de ondernemers is om mensen in beweging te krijgen. “Het is van groot belang dat mensen twee keer per dag een halfuur bewegen. Voor de meesten is dit te veel. Wij zijn op zich al tevreden als mensen twee keer per week een activiteit doen waarbij een hogere inspanning vereist is. Dat is al een begin”, legt de fysiotherapeut uit. De lastigste groep vindt hij de mensen die niet bewegen. “Om hen in beweging te krijgen en een patroon te doorbreken, wordt discipline vereist vanuit de persoon zelf. Zij stellen zichzelf ook hoge doelen die binnen afzienbare tijd behaald moeten worden, wat meestal een onmogelijke taak is. Wij adviseren nieuwelingen om slechts één keer per week te komen. Je moet wennen aan een sportievere leefstijl en, belangrijker nog, je moet er tijd voor vrijmaken. Het helpt als je een sportieve bezigheid kiest die je leuk vindt, dan gaat het bewegen makkelijker.”

Fysiotherapie

Bij Fitt Texel zijn zeven fysiotherapeuten in dienst, elk met hun eigen expertise. “Fysiotherapie wordt gegeven vanuit een aandoeningsgericht oogpunt. Cliënten met lichamelijke klachten komen bij ons centrum op verwijzing van de huisarts, hoewel dat briefje van de dokter niet per se nodig is. Vanuit de klacht van de cliënt boekt Zuidema - het aanspreekpunt van de praktijk en degene die de afspraken inplant - hem of haar in bij de therapeut die de meeste affiniteit heeft met de lichamelijke klacht van de cliënt. Het therapeutenteam bestaat uit: Mariska Pol, wier specialisatie oncotherapie is, manueel therapeuten Marjon Janssen en Robert Bakker en algemeen fysiotherapeuten Margré Booij en Claudette Nyahwa. Algemeen therapeute Marleen Hohman is in opleiding voor dry needling, een therapie die chronische pijnen kan bestrijden. Broekstra zelf is gespecialiseerd in sportfysiotherapie en hartrevalidatie.

Ondernemerschap

Het ondernemerschap is voor Broekstra gesneden koek, terwijl het voor Zuidema een nieuwe tak van sport is. Desondanks bevalt het ondernemen Zuidema goed. “Ik heb het enorm naar mijn zin. De beslissingen zijn nu van ons en dat voelt goed. Ik ben vijftien jaar in dienst geweest bij Ivonne Boom, Paal 28. Dit werk is totaal anders, maar ik heb zeker mijn draai gevonden.”

“Dankzij Bas’ werk in de horeca heeft hij een goede cliëntgerichtheid ontwikkeld, dat is zijn kracht”, vult Broekstra aan. “In het verleden waren we alleen in de ochtend telefonisch bereikbaar, dat is veranderd met de komst van Bas. Voor onze cliënten is dat zeker een meerwaarde. Daarbij is het prettig dat zij bij binnenkomst altijd een vast gezicht zien achter de desk en dat ze herkend worden bij ons.” Wat Broekstra na vijfentwintig jaar in het vak nog steeds leuk vindt, is het weer in beweging brengen en houden van mensen. “Ik werk met een grote diversiteit aan mensen. Als fysiotherapeut word ik elke keer weer uitgedaagd. Ieder mens heeft zijn eigen beweegredenen en problematiek.”

 

Tekst en foto: Alicia Saal

 

bas-freerk.jpg

U vindt ons hier

FiTT Den Burg
Schoorwal 59
1791 HM Den Burg - Texel

U kunt ons bereiken via

Telefoon: 0222 - 314 968
E-mailadres:

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

Maandag t/m donderdag: 08.00-16.30 uur
Vrijdag: 08.00-12.30 uur

 

Tevens kan ons antwoordapparaat in gesproken worden zodat wij zo spoedig mogelijk terug kunnen bellen

FiTT Texel - mensen in beweging te brengen en houden

teksten en foto's: FiTT Texel © 2014