Maandbrief

 

MAANDBRIEF MAART 2020

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is te vinden in onze wachtruimte, op onze site www.fittexel.nl en op onze facebookpagina.

 

Corona

Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus voelen wij het als onze plicht u te informeren over onze acties tegen deze uitbraak. Premier Rutte heeft een advies gegeven om geen handen meer te schudden, daarnaast geeft het RIVM een advies om deurklinken binnen de fysiotherapiepraktijken zoveel mogelijk te reinigen.

Als praktijk hebben wij ook besloten geen handen meer te schudden. Als fysiotherapeut wassen wij na iedere patiënt onze handen en de deurklinken worden iedere dag extra schoongemaakt.

Ondanks dat het grootste deel van onze patiënten en sportdeelnemers buiten de risicogroep vallen, zijn wij ons ervan bewust dat we ook een kwetsbaardere groep binnen onze praktijk verwelkomen. We willen u dan ook vriendelijk vragen om, indien u symptomen ervaart, zich af te melden voor sportgroepen en contact op te nemen met uw huisarts.

 

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

MAANDBRIEF DECEMBER 2019

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is te vinden in onze wachtruimte, op onze site www.fittexel.nl en op onze facebookpagina.

Even voorstellen
18 november is Jesse Poth bij ons begonnen aan zijn eerste stage voor de opleiding Sport & Bewegen. Hij zal voornamelijk te zien zijn in de Fitt-groepen. Hieronder stelt hij zichzelf voor:

Mijn naam is Jesse Poth en volg de opleiding Sport en Bewegen niveau 3 op het ROC Kop van Noord-Holland in Den Helder. Voor deze opleiding was ik op zoek naar een leuke en leerzame stageplaats. Deze heb ik gevonden bij Fitt Texel. Het lijkt mij leuk om juist bij dit bedrijf stage te lopen, omdat ik denk dat Fitt Texel bij mijn persoonlijke leerdoelen past.
Ik wil namelijk zoveel mogelijk kennis van het menselijke lichaam opdoen met als doel om zo fit en gezond mogelijk te leven. Ook wil ik andere mensen motiveren om te sporten en bewegen en zo mijn opgedane kennis over te dragen.
Tijdens mijn opleiding doe ik al veel aan sport. Daarnaast vind je mij veel in de sportschool en doe ik al sinds dat ik 4 jaar ben aan motorcross. Volgens velen erg onderschat, maar het is toch een van de zwaarste sporten die er bestaan. Volgens een klasgenoot vergelijkbaar met het rijden op een scooter......

Maar ik weet wel beter.

Groetjes Jesse

 

Feestdagen
In de maand december zijn we in verband met een aantal feestdagen geheel of gedeeltelijk gesloten. Hieronder een overzicht:
Fysiotherapie:
Dinsdag 24 december 2019: gesloten vanaf 12.30 uur.
Woensdag 25 en donderdag 26 december 2019 gesloten
Woensdag 1 januari 2020 gesloten.
De overige dagen zijn we wel geopend voor fysiotherapie!

Fittgroepen en spinninggroepen
Dinsdag 24 december: gesloten vanaf 12.30 uur.
Woensdag 25 december 2019 t/m donderdag 2 januari 2020: gesloten
Vanaf vrijdag 3 januari 2020 draaien wij weer volgens het normale rooster.

De gemiste uren in de Fittgroepen of spinninggroepen mogen uiteraard ingehaald worden op een ander tijdstip.

 

Effect van spinning
In 2019 is een artikel uitgekomen waarbij de effecten van Indoor Cycling (spinning) werden gemeten bij verschillende leeftijdsgroepen.
We wilden de uitkomsten van deze studie graag met jullie delen.
Het artikel vergelijkt meerdere onderzoeken met elkaar en probeert op deze manier een breed beeld te creëren van de effecten van spinning. In dit artikel gaat men uit van een frequentie van 2-3x per week en een duur tussen de 30 en 60 minuten. Hierbij zijn de effecten na 12-24 weken gemeten.
En wat blijkt:
- Alle onderzoeken concluderen dat mensen na deze periode een duidelijke verbetering van de Vo2-max hebben, de Vo2-max is een getal dat de conditie weergeeft.
- Vrijwel alle onderzoeken zien een verbetering van het cholesterolgehalte.
- De onderzoeken zien wisselende veranderingen van de Body Mass Index (verhouding tussen je lichaamslengte en gewicht), MAAR geven allemaal een vermindering van het vetpercentage.

Dus voor alle spinners onder ons: keep up the good work!

Voor de mensen die dit artikel graag willen zien, het artikel is van Chavarrias et al. en heet “Health Benefits of Indoor Cycling: A Systematic Review”

Contact
Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.
Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,
Team Fitt

MAANDBRIEF OKTOBER 2019

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Ski-fit


Een leuke wintersport begint met een goede voorbereiding! Wintersport vereist kracht, lenigheid, coördinatie en een goed reactie- en uithoudingsvermogen. Je gebruikt je been-, heup-, rug- en buikspieren op een hele intensieve manier, anders dan wat je lichaam gewend is in je dagelijkse leven. Met ski-fit verminder je de kans op blessures, sta je met meer zekerheid op de piste en het maakt je minder gevoelig voor spierpijn.

Bij Fitt bieden we jou de mogelijkheid om in groepsverband op een leuke en sportieve manier bovenstaande spieren op te trainen voor jouw wintersport.

Je traint 1 keer per week in een kleine groep in onze trainingszaal. Onder leiding van een enthousiaste fysiotherapeut train je op je eigen niveau voor maximaal ski- of snowboardplezier!   

De kosten bedragen €80,- voor 8 lessen. De lessen starten op dinsdagavond 29 oktober om 16.30 uur.
U kunt zich aanmelden voor de ski-fit via ons telefoonnummer of aan de balie.

 

Uitgelicht: verzwikte enkel


Jaarlijks zwikken ongeveer 600.000 mensen door hun enkel, meer dan de helft van de keren gebeurt dit tijdens het beoefenen van sport. Wat gebeurt er nou tijdens een verzwikking en wat kun je verwachten?

Bij een verzwikking, of “inversietrauma”, klapt de enkel dubbel waarbij de buitenzijde van de enkel op rek komt. Aan deze buitenzijde zitten een aantal banden die hierbij beschadigd kunnen raken.

In veel gevallen gaat dit in de dagen daarna gepaard met pijn, zwelling en soms een blauwe plek. Deze symptomen zijn normaal en horen bij het herstelproces dat het lichaam direct in gang zet.

Het is verstandig de eerste dagen na zo’n verzwikking de enkel even met rust te laten en niet door de pijn heen te lopen.

Soms is het nodig om met krukken te lopen. Na een aantal dagen zal de pijn afnemen en is het goed om weer onbelast te bewegen, enkel

vaak kunt u in enkele weken weer rustig belasten. Meestal herstellen acute enkelklachten in 6-12 weken.

Bovengenoemde kenmerken horen bij een “normale” verzwikking waarbij de banden verrekt of wellicht gedeeltelijk ingescheurd zijn. In sommige gevallen kan een verzwikking leiden tot volledig gescheurde enkelbanden of zelfs een enkelfractuur. Het is dan ook aan te raden om na een enkelverzwikking contact op te nemen met een huisarts of fysiotherapeut die ernstiger letsel kan uitsluiten en u eventueel kunt begeleiden in het herstelproces.

Andere disciplines die u kunt tegenkomen binnen de praktijk

Onze praktijk wordt voornamelijk gebruikt door onze fysiotherapeuten en oefentherapeut. Daarnaast maken ook enkele andere professies gebruik van deze ruimtes en het is dus mogelijk dat u ook hen wel eens voorbij ziet lopen.

Zo zijn de volgende de volgende disciplines bij ons te vinden:

  • Arbo-arts: maandagmiddag
  • Medewerker Beter Horen: om de week op maandagochtend
  • Diëtiste Marieke Muste, te bereiken op 0646813860. Ze zal op afspraak aanwezig zijn.

 

Cursussen

Een aantal van onze fysiotherapeuten is bezig met nieuwe cursussen/opleidingen. Zo is Rinus Schefferlie bezig met een cursus gericht op het gebruik van medicatie. Er wordt dieper ingegaan op de gevolgen van medicatie voor de betreffende klacht en de consequenties die het heeft voor de therapie.

Daarnaast zijn Remco Boogaard en Renske Westveer-Laagland Winder in september begonnen aan de 3-jarige Masteropleiding tot manueel therapeut aan het SOMT in Amersfoort.

Samenwerking orthomanueel arts

Sinds begin dit jaar hebben wij een nauwe samenwerking met de orthomanuele arts van de Spine Clinic in Zaandam. De orthomanuele arts gebruikt een methode waarbij het uitgangspunt is dat alle 120 kleine gewrichten in de rug samen voor grote bewegingen moeten zorgen. De rug wordt dan vaak vergeleken met een spanconstructie: een beweging in het ene gewricht heeft weer andere bewegingen tot gevolg.

Vaak is een lichaam in staat om zichzelf te herstellen. Wanneer de impact groot is waardoor het lichaam zichzelf niet kan herstellen, zal het zich aanpassen aan de standsveranderingen van het lichaam en een nieuwe balans vinden in een houding die niet natuurlijk is. Door de korte lijnen tussen fysiotherapie en Orthomanuele therapie zijn wij voor elkaar een aanvulling en dit zorgt voor het beste resultaat voor u als patiënt.

 

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

MAANDBRIEF AUGUSTUS 2019

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Nieuwe toestellen

Donderdag 11 juli hebben wij twee nieuwe toestellen geplaatst in de fitnesszaal. Het gaat om een nieuwe handbike:

HANDBIKE  Ten opzichte van de oude handbike hebben we meer mogelijkheden door de verschillende profielkeuzes en is het makkelijker om de weerstand aan te passen. Daarbij is het mogelijk om de stoel weg te schuiven waardoor de oefening in een rolstoel of staand gedaan kan worden, hierdoor worden ook andere spiergroepen aangesproken.

Het andere toestel dat vernieuwd is is de ligfiets:

LIGFIETS De fiets heeft een lage instap waardoor iedereen er makkelijk op kan komen. Door de stand van de fiets worden spiergroepen op een andere manier aangesproken.

Vraag indien nodig uw trainer naar meer informatie en probeer ze rustig uit tijdens een van de sporturen.

Buiten de nieuwe toestellen is ook de blauwe mat afgelopen maand vernieuwd!

 

Uitgelicht: veelvoorkomende schouderklacht, de impingementklachten
Regelmatig krijgen wij mensen in de praktijk met schouderklachten, één van de meest voorkomende schouderklacht is de impingementklacht. Hieronder zullen we proberen uit te leggen wat dit is.

De schouder bestaat simpel gezegd uit een aantal botstukken: de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De buitenzijde van het sleutelbeen gaat over in het schouderblad en deze overgang vormt het schouderdak, ofwel het acromion.
Om de arm te kunnen bewegen zijn een aantal spieren erg belangrijk, dit zijn de zogenaamde rotator cuff spieren. Deze hechten aan op zowel de bovenarm als het schouderblad en bewegen en stabiliseren de schouder. Een deel van deze spieren zien we op het volgende plaatje:

SCHOUDER   

Hier zien we dat één van deze spieren (de supraspinatus)  onder het acromion doorloopt. Normaal gesproken zit er genoeg ruimte voor de spier om te bewegen en dus heb je hier ook geen last van. Door verschillende oorzaken kan de spier gaan irriteren, denk bijvoorbeeld aan een overbelasting, waardoor de pees een beetje opzwelt en de ruimte niet groot genoeg meer is. Bij het omhoog bewegen van de arm zal de pees dan knellen onder het schouderdak waardoor daar pijn ervaren wordt. Meestal is dit voelbaar bij het heffen van de arm tussen ongeveer 80 en 120 graden.

Het is dus belangrijk om de oorzaak van de klachten te vinden en hiermee aan de slag te gaan. Afhankelijk van de oorzaak is het soms verstandig deze activiteit even op een laag pitje te zetten, zodat de pees herstelt en weer in omvang afneemt. Helemaal stoppen met bewegen is niet de oplossing en zorgt er vaak alleen voor dat de schouder nog stijver wordt.

Als u schouderklachten ondervindt is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen. Hij/zij zal samen met u zoeken naar de oorzaak van de klachten en op basis daarvan een behandelplan maken. Uiteraard is een impingement slechts één van de oorzaken voor schouderklachten en zal een fysiotherapeut dit door middel van een onderzoek kunnen bevestigen of uitsluiten.

 

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

 

MAANDBRIEF JULI 2019 

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

COPD
Vanaf dit jaar wordt de indicatie COPD niet meer volledig vergoed uit de basisverzekering. In plaats hiervan wordt het aantal vergoede behandelingen bepaald naar de ernst van de symptomen. In de eerste 12 maanden na de start van de behandelingen (vanaf 2019) worden 5 (klasse A), 27 (klasse B) of 70 (klasse C en D) behandelingen vergoed. In de fase hierna is dit nog 0 (klasse A), 3 (klasse B) of 52 (klasse C en D) behandelingen per jaar.

Als u hier vragen over heeft, vraag het gerust aan één van onze fysiotherapeuten.

Uitgelicht: hartrevalidatie
Als u onder behandeling bent voor hartproblemen bij een cardioloog of huisarts dan kunt u bij ons terecht voor hartrevalidatie. Hartrevalidatie helpt bij het herstel na bijvoorbeeld:
- een hartinfarct
- een dotter- of stentbehandeling
- een bypassoperatie
- een hartklepoperatie
- als u een pacemaker of ICD heeft
- als u hartfalen heeft
- als u veel last van angina pectoris heeft
- bij een aangeboren hartafwijking

Uit onderzoek is gebleken dat hartrevalidatie helpt, u hebt minder kans op nieuwe hartproblemen en hebt meer vertrouwen in uw lichaam. U leert er omgaan met de gevolgen van de aandoening.

Ook voor naasten is het mogelijk om deel te nemen aan onderdelen van de hartrevalidatie, ook zij kunnen zich onzeker, somber of machteloos voelen. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

Hartrevalidatie is een programma van 6-12 weken en in sommige gevallen langer. 2 tot 4 weken na thuiskomt begint u met een intakegesprek waar wordt bepaald welk programma het beste op u aansluit en wanneer u het beste kunt beginnen. Het programma vindt plaats in een groep of individueel. Uit onze ervaring is gebleken dat veel mensen het prettig vinden om tips en ervaringen uit te wisselen. Tijdens het traject kan een groot team betrokken zijn, waaronder een verpleegkundige, cardioloog, fysiotherapeut, diëtist en psycholoog.

Tijdens de revalidatie helpen we u bij het oppakken van uw sociale leven, zoals:
- omgaan met angst, zorgen en onzekerheid
- oppakken van uw baan of vrijwilligerswerk
- oppakken van huishoudelijke taken
- zorg voor het gezin

Terug aan het werk
Als werknemer bent u samen met uw werkgever en bedrijfsarts verantwoordelijk voor een goede terugkeer naar uw werk. Na 6 weken beoordeelt de bedrijfsarts of u weer volledig kunt werken en wat de mogelijkheden tot herstel zijn. Binnen 8 weken stelt de werkgever in overleg met u een plan op om het werk weer op te pakken. Iedere 6 weken bespreken jullie de voortgang. Als het nodig is overlegt de bedrijfsarts met uw huisarts of cardioloog. ZZP’ers krijgen begeleiding van de verzekeringsarts van het UWV.

Het is belangrijk om ook na de hartrevalidatie aan uw fysieke gezondheid te blijven werken.

Vergoedingen
Hartrevalidatie wordt niet meer vergoed uit de basisverzekering en het aantal behandelingen dat vergoed wordt is daarom afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Daarbij heeft u een verwijzing nodig van uw cardioloog of huisarts.

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

 

 

MAANDBRIEF MAART 2019

Beste bezoeker,

Welkom bij Fitt! We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de praktijk middels deze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Uitgelicht: osteoporose

Osteoporose is een term die veel mensen wel eens gehoord hebben maar waarvan niet iedereen weet wat het is. Hieronder zullen we proberen uit te leggen wat osteoporose is en wat je hieraan kunt doen.

Gedurende je hele leven is er een proces gaande waarbij botopbouw en botafbraak plaatsvindt. Tot ongeveer het 25e levensjaar is de botopbouw groter dan de afbraak en zodoende wordt de botmassa groter en sterker. Vanaf ongeveer het 40e levensjaar wordt de afbraak groter dan de opbouw en zo wordt de botmassa kleiner en langzaam zwakker. Dit is allemaal normaal en valt dan ook niet onder osteoporose.                                                                                                                                                                                                                osteporose

In sommige gevallen wordt niet alleen de botmassa kleiner maar verandert ook de structuur van het bot, door de veranderde structuur wordt het bot zwakker dan het zou moeten zijn. De combinatie van het kleiner worden van de botmassa en het veranderen van botstructuur noemen we osteoporose. Mensen met osteoporose hebben een grotere kans op breuken en het is dan ook belangrijk om hier op tijd achter te komen.

 

Wat zijn oorzaken voor osteoporose?

Als je osteoporose hebt hoef je dat niet direct te merken, vaak is een botbreuk de eerste aanwijzing om verder onderzoek te doen. Onderzoek wordt gedaan in het ziekenhuis met verschillende metingen, waaronder een zogenaamde DEXA-meting, waarbij de botdichtheid wordt bepaald.

Risicofactoren zijn o.a.: een hogere leeftijd, eerdere fracturen, langdurig gebruik van corticosteroïden, passieve bewegingsstijl, ondergewicht, overmatig alcoholgebruik en roken.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest die aantonen dat het belasten van bot de botaanmaak versterkt. Het is dan ook belangrijk om te bewegen en zodoende het bot zo sterk mogelijk te houden. Behandeling van osteoporose bestaat verder vaak uit medicatie en voedingsadvies.

 

Nieuw fitnessmateriaal

Sinds deze maand hebben wij de beschikking over nieuwe trainingsmaterialen. Een daarvan is de “Waterbag Fitness”. Met deze waterbag kan op diverse manieren getraind worden, zowel op kracht als op stabiliteit. Dit geeft een leuke variatie op de huidige oefeningen!                                                                       waterbag

Probeer het uit tijdens een van de FiTT-lessen in overleg met uw instructeur!

 

Contact

Afspraken kunt u maken bij ons aan de balie of via 0222-314968.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 08.00-16.30 uur en vrijdag tussen 08.00-12.30 uur.

Met vriendelijke groet,

Team Fitt

  

 

 

 

 

 

 

 

 

onco.jpg

U vindt ons hier

FiTT Den Burg
Schoorwal 59
1791 HM Den Burg - Texel

U kunt ons bereiken via

Telefoon: 0222 - 314 968
E-mailadres:

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op

Maandag Dinsdag Donderdag : 08.00-16.30 uur

Woensdag Vrijdag : 08.00-12.30 uur 

Tevens kan ons antwoordapparaat ingesproken worden zodat wij zo spoedig mogelijk terug kunnen bellen

FiTT Texel - mensen in beweging te brengen en houden

teksten en foto's: FiTT Texel © 2014